Novela autorského zákona predĺži ochranu práv výkonného umelca

03.04.2013 Bratislava

Bratislava 3. apríla (TASR) – Zmena autorského zákona, ktorú dnes schválila vláda predĺži ochranu práv výkonných umelcov. Ide o malú novelu, ktorou sa do slovenskej legislatívy zapracovávajú európske smernice. Zákon by mal v budúcnosti dočkať svojej komplexnej rekodifikácie.

V súčasnosti práva výkonného umelca trvajú 50 rokov od podania umeleckého výkonu. Táto lehota zostane zachovaná, predĺži sa v prípade, ak sa jeho výkon zaznamenal na zvukový záznam. Vtedy bude ochrana trvať 70 rokov od vydania alebo od prvého verejného prenosu daného záznamu.

"Dôvodom tejto úpravy je to, že výkonní umelci vo všeobecnosti začínajú kariéru v mladosti a súčasná lehota ochrany 50 rokov uplatniteľná na záznamoch umeleckých výkonov často nechráni ich výkony ani počas celej dĺžky ich života. Okrem toho často nie sú schopní zabrániť nevhodnému použitiu svojich výkonov, ku ktorému môže dôjsť ešte počas ich života, alebo také použitie obmedziť," vysvetlilo ministerstvo kultúry.

V rovnakom prípade sa na 70 rokov predĺži aj lehota ochrany práv výrobcov zvukových záznamov.

V tejto súvislosti novela zavedie nové právo výkonného umelca na dodatočnú odmenu. Výrobca zvukového záznamu musí vyčleniť na tento účel sumu vo výške 20 percent z celkových príjmov získaných v priebehu predchádzajúceho kalendárneho roka za použitie záznamu umeleckého výkonu.

Právna úprava rieši tiež problémy uzatvárania licenčných zmlúv. Odstraňuje sa povinná písomná forma licenčných zmlúv, s výnimkou výhradnej licencie, hromadnej licenčnej zmluvy a kolektívnej licenčnej zmluvy.

Medzi súborné diela, na ktoré sa vzťahuje autorské právo, sa po novom zaradia aj noviny. Tie môžu spĺňať pojmové znaky súborného diela, keďže ich obsahom sú tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela), ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje (denné správy či informácie) a tento súbor nezávislých diel alebo iných prvkov môže byť spôsobom výberu alebo usporiadaním obsahu výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora. Noviny majú teda právo udeľovať súhlas na každé použitie diela, vrátane vyhotovenia rozmnoženiny súborného diela alebo jeho časti.
 

Vyberte región